Halvgrovt rågbröd?

Idag fick vi ett recepttips från vår kära medlem Ulla på ett lättbakat och nyttigt bröd. Många ville ha receptet som vi kopierade upp, men vi tänkte att vi lägger också upp det här så fler kan ta del av det. Något att baka i helgen kanske?=)

Halvgrovt rågbröd (2 bröd)
25 g jäst
3½ dl kallt vatten
650 g vetemjöl special
Skållning:
1½ dl grovt rågmjöl
1 dl rågkross
1½ dl linfrön
1 dl solroskärnor
1 msk salt
4 dl kokande vatten
Dag 1:
1. Skållning: Blanda alla ingredienserna utom vattnet i en stor bunke. Häll över det heta vattnet och blanda noga. Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
Dag 2:
2. Vispa ut jästen i det kalla vattnet. Häll blandningen i bunken med skållning och arbeta till en fast deg tillsammans med mjölet. Täck över och låt jäsa i 2 timmar. 3. Sätt ugnen på 250°. 4 Stjälp ut degen på lätt mjölat bakbord och forma till två avlånga bröd. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och låt vila i 15 minuter. Snitta bröden med en vass kniv och grädda i nedre delen av ugnen i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 200° och grädda i ytterligare 25 minuter. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s