Rödbetsfalafel!!

rodbetsfalafel

4-6 portioner

200 g skogschampinjoner eller portabello

2 rödbetor

1 vitlök

1 rödlök

1 msk olivolja

1 msk tamarisoja

½ havssalt

1 dl chiafrön

1 dl pumpafrön

1 tsk spiskummin

1 tsk örtsalt

½ tsk mald svartpeppar

Ev. ½ tsk chipotlechilli

1 kruka persilja

1 kruka koriander

GÖR SÅ HÄR:

Rensa och skiva svampen. Lägg den i en bunke. Skala och skiva rödbetor och rödlök. Lägg skivorna i bunken med svamp. Pressa över vitlök och tillsätt olivolja, tamari och havssalt. Vänd runt blandningen och stjälp ut den på en tork- eller ugnsplåt. Torka i 2 timmar i 42 grader i torkugn eller i 50 grader i en varmluftsugn eller vanlig ugn.

Mal chiafröna till mjöl. Mixa pumpafröna fint i en matberedare. Tillsätt den torkade blandningen, malda chiafrön, spiskummin, örtsalt, svartpeppar och ev. chipotle och mixa till en grovkornig konsistens.

Hacka persilja och koriander fint. Rör ner det hackade i smeten och blanda väl. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt lite vatten om konsistensen är för torr. Använd fuktiga händer och en matsked för att forma smeten till falaflar och placera de sedan på en tork- eller ugnsplåt. Torka falaflarna i ca 2 timmar, i 42 grader i torkugn eller i 50 grader om du använder en vanlig ugn. De är klara när de fått en krispig yta och är ljumna. Servera med tomatsås och en sallad.

Receptet hämtat från Hälsosam mat för en friskare mage.

Tomatsås

2 tomater

3 soltorkade tomater, blötlagda i 2 timmar

½ tsk kokospalmsocker

½ röd chili

1 tsk örtsalt

2 msk olivolja

Svartpeppar

GÖR SÅ HÄR:

Dela tomaterna i fyra delar. Torka de i ugnen i 2 timmar. (Samma ugnsgrader som i falafel receptet.)

Mixa tomaterna med övriga ingredienser i en matberedare i några minuter. Smaka av med svartpeppar.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s